Finsbråten
Pinnkjøtt-med-sirup-ny-vri

Pinnekjøtt med sirup

Vil du prøve en helt ny vri på den tradisjonelle julemiddagen i år? Vil du overraske smaksløkene med en ny dimensjon av smak hvor det salte møter det søte? Tilføy mørhet også i beskrivelsen, og du får pinnekjøttbiter av himmelsk godhet. Dette er pinnekjøtt rett fra hjertet.

Fremgangsmåte:

- Begynn med å legge det urøkte pinnekjøttet i vann i minimum 24 timer til utvanning og mykgjøring. Vannet må byttes 1-2 ganger i løpet av denne perioden.

- Koking, ikke damping: Når pinnekjøttet har fått hvilt over natten, er det tid for koking. Gjør gjerne en stikkprøve underveis av pinnekjøttet for å få en feeling på mørheten. Normalt vil en 3-timers kokerunde få frem det beste ut av kjøttet.

- Kraften: Etter kokingen, er det viktig å ta vare på kraften. Denne skal du bruke senere i prosessen.

- Sirup og smør: Ta frem en god stekepanne og kast en herlig klatt med deilig smør og la den smelte. Legg pinnekjøttet så i pannen og hell deretter forsiktig lys sirup over kjøttet. Snu kjøttet og gjenta den samme prosessen på nytt. La pinnekjøttet godgjøre seg i pannen til sirupen er karamellisert.

Har du en stor porsjon du skal forberede, er det bedre å dele opp pinnekjøttet og steke det i flere omganger.

- Tilbake til kraften: Hell kraften over i pannen med kjøttet og la det koke inn sammen. Kraften vil binde alle smakene og heve måltidet til nye høyder.

- Ovnens hjelp: Sett på ovnen på 70-80 grader i slutten av koketiden slik at den er varmet opp når siste del av tilberedningen skal gjennomføres. Etter at kjøttet har fått godgjort seg i pannen og kraften har trukket inn, overfører du pinnekjøttet til en ildfast form og setter det til hviling i ovnen frem til servering. Husk å dekke pinnekjøttet til med folie eller et lokk for å unngå at det tørker ut mens det er i ovnen.

Tilbehør: Server pinnekjøttet med et tradisjonelt tilbehør som poteter, kålrabistappe, surkål og rødkål. Ønsker du derimot å kjøre utradisjonelt hele veien, kan du teste ut stekte rotgrønnsaker eller en frisk eple- og rødbetesalat. De små endringene kan gjøre en stor forskjell.

Med denne enkle oppskriften på pinnekjøtt, får du den tradisjonelle smaken du elsker, men med en lite ekstra overraskelse. Så hvorfor ikke prøve noe nytt i år og gi smaksløkene en hyggelig julegave?

6-7 porsjoner

Ingredienser

  • Finsbråten urøkt pinnekjøtt kappet 2 kg
  • Lys sirup
  • Smør til steking
  • Kraften fra pinnekjøttet
  • Salt og pepper etter ønske