Finsbråten

Julegryte med grovkvernet julepølse

1 - Start med å skjære julepølsen i skiver eller biter.

2 - Varm opp en stor stekepanne med smør over middels varme. Stek julepølsen til den blir gyldenbrun på begge sider. Ta den deretter ut av pannen og legg den til side.

3 - I samme panne, tilsett løk og gulrøtter. Stek dem i noen minutter til løken blir myk og gjennomsiktig.

4 - Tilsett hvitløk og tørket timian, og stek i ytterligere 1-2 minutter til du kan kjenne den herlige duften av urtene.

5 - Hell grønnsakkraften eller buljongen i pannen, og la det koke opp. Skru ned varmen, og ladet småkoke i 10-15 minutter, eller til gulrøttene er møre.

6 - Hell deretter i kremfløte eller så mange klatter av creme fraiche du ønsker og legg julepølseskivene tilbake i pannen. La det hele varmes opp sammen i et par minutter. Smak til med salt og nykvernet pepper etter behov.

7 - Server julegryten varm, gjerne pyntet med frisk persille på toppen og en deilig potetmos til.

Ønsker du å piffe opp julegryten noen hakk, kan du velge blant disse tilbehørsalternativene:

Sennep: En god sennep, enten sennepssaus eller sennep med korn, kan være en deilig dipp eller smakstilsetning til gryten.

Ristede pinjekjerner: Dryss ristede pinjekjerner på toppen av gryten for litt ekstra crunch og nøttesmak.

Bakte rødbeter: Noen sørsyrlige bakte rødbeter kan være et flott tilbehør og tilføre ekstra dimensjon av smak til retten.

Surkål: Surkål er en klassisk følgesvenn til pølser, inkludert julepølse. Den syrlige smaken vil skape en fin balanse til fettet i gryten.

Umami med stekt sopp: En blanding av stekt sopp, som sjampinjonger eller kantareller, kan legge til en herlig umamismak til gryten.

Ristede rotgrønnsaker: Ristede rotgrønnsaker kan være et fint alternativ til potetmosen. Her er det bare fantasien som stopper deg. Eller hva med en sellerirotpure isteden?

Ferskt brød: Server gjerne med nystekt brød eller baguette med et lag av smør på toppen, før det dyppes i sausen.

3-4 porsjoner

Ingredienser

  • 400 g grovkvernet julepølse
  • 2 store løk, hakket
  • 2 gulrøtter, skiver
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • 3 dl grønnsakskraft eller buljong
  • 2 dl kremfløte eller creme fraiche etter ønsket mengde
  • 1 ts tørket timian
  • Salt og nykvernet pepper etter smak
  • 2 ss smør til steking
  • Frisk persille til pynt