Kast mindre - nyt mer!

Vi vil at du skal nyte mer og kaste mindre. Her gir vi deg hverdagstips som rydder kjøleskapet, renser samvittigheten, gir glad mage og er godt for miljøet.

– Nytes med god samvittighet

Spikersuppe

Er det igjen pølser etter barnebursdagen eller ligger det kokte grønnsaker i kjøleskapet. Da er det perfekt å lage en kjapp og god grønnsakssuppe!

 

 

Se oppskrift!


til 4 personer

300 g gulrot
300 g potet
½ purre
1 ½ l vann
1 grønnsaksbuljongterning eller 1 ss grønnsaksfond
500 g wienerpølser eller andre pølser fra Finsbråten
3 ss soyasaus
nykvernet pepper
evt. litt salt
150 g sukkererter
½ potte koriander

PS! Er potetene og gulrøttene allerede kokt, trenger hele suppen bare 4–5 minutters oppvarmning/koking.

Skrell grønnsakene og del dem i terninger, skjær purren i tynne ringer og ha det i en kasserolle sammen med vannet og buljongen. Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er nesten møre.

Del pølsene i mindre biter og ha dem i kasserollen. Kok opp igjen. Ha i soyasausen og smak til med salt og pepper.

Del sukkerertene i mindre biter og grovhakk korianderen. Ha i suppen like før servering.

 

 

Restepanne

Er det igjen pølser etter barnebursdagen eller ligger det kokte grønnsaker i kjøleskapet. Da er det perfekt å lage en kjapp og god grønnsakssuppe!

For flere oppskrifter besøk frutimian.no

 

 

Se oppskrift!


Til 2–3 personer

Oppskriften kan enkelt økes til flere personer. Da bruker du en litt større langpanne.

 

Gårsdagens kokte grønnsaker er perfekte å bruke i dagens middag. Her er det ferdigkokte poteter og gulrøtter som går i langpannen sammen med en kjapp tomatsaus, stekte grønnsaker og bacon/pålegg. Du kan også bruke andre grønnsaker i pannen.

1 pk Finsbråten bacon og/eller rester av Finsbråten pålegg
½ rød paprika
1 løk
2 fedd hvitløk
1 boks, 400 g, hakkede hermetiske tomater
2 ss soyasaus
100 g spinat
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
500 g kokte poteter
200 g kokte gulrøtter
75 g revet ost – her brukes en blanding av mozzarella og cheddar

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft eller gratinering, og finn frem en langpanne på ca. 20 x 28 cm.

Del baconet og/eller pålegget  i småbiter og brun på forholdsvis sterk varme i en stekepanne. Del paprikaen i staver og finhakk løk og hvitløk.

Når baconet/pålegget er nesten ferdig brunet, heller du ut overflødig fett og har paprika og løktypene i pannen sammen med baconet/pålegget. La det surre på medium varme i 4–5 minutter. Ha i tomatsausen og soyasaus og la det koke opp. La det koke i 5 minutter.

Vask spinaten og ha i. La det koke til spinaten faller sammen. Smak til med salt og pepper.

Del potetene og gulrøttene i skiver eller terninger og fordel i bunnen av langpannen. Hell tomatsausen over og dryss osten over der igjen.

Sett formen i stekeovnen og stek til osten har smeltet og blitt gyllenbrun.

 

 

 

Mat til overs?

Tips til restebacon
• Bacon er supergodt som strøssel til is
• Strø over litt baconrester i en omelett
• Frisk opp salaten med bacondryss
• Spice opp torsken med litt bacon
Tips til restepålegg
• Lag deilige pizzasnurrer med restepålegg
• Sprøstek skinkebitene å strø over salaten
• Bruk restene i en eggepanne – superdigg
• Strø påleggsbiter over fløtegratinerte-poteter
Tips til restepølser
• Krydre grønnsakssuppen med pølsebiter
• Har du en pølse igjen, lag en pyttipanne
• Lag en lunsjtoast med pølsebiter
• Eller hva med en chilligryte med pølserester?